Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Het bezoek van de ‘wijzen uit het Oosten’

Toelichting bij Matteüs 2,1-12

Waar is Jezus geboren? En wanneer eigenlijk? De lezer van nu zal misschien ‘weten’ dat het in Betlehem is, maar Mattheüs heeft dat aan het begin van zijn Evangelie nog niet verteld. Pas nu geeft hij deze informatie. De eerste zin van deze perikoop heeft zo op een prachtige manier een gebalde lading. Hier komt opeens Betlehem als plaats van handeling naar voren en er wordt iets bij verteld wat we ook nog niet wisten: Het is de tijd van koning Herodes.

Geboorte van een koning

Opeens heeft het verhaal een plaats, Betlehem, en een tijd, die van koning Herodes. Tijdsaanduidingen door verwijzingen naar iemands heerschappij waren in de antieke wereld gebruikelijk, maar ze doen meer dan alleen maar informatie geven. Tijd en plaats zijn altijd ook inhoudelijk gevuld. Met het noemen van koning Herodes is aangegeven wie er aan de macht is. Dat dat komt na de informatie over de plaats lijkt weinig opvallend, maar is het wel: Betlehem is de stad van koning David.

De relevantie hiervan blijkt uit de vraag van de hier plotseling ingevoerde ‘wijzen uit het Oosten’, vermoedelijk geleerden of priesters die aan de hand van natuurverschijnselen

...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen