Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preek: Liefde in actie

En Jezus zei: Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen.
Lucas 23:34, HSV

Deze preek van Martin Luther King Jr. is afkomstig uit ‘Sterk door de liefde – preken die het hart raken’ (Kok, 2018), oorspronkelijk verschenen in 1963.

Er zijn maar weinig woorden in het Nieuwe Testament waarin de grootsheid van Jezus duidelijker en krachtiger tot uiting komt dan in deze uitspraak die hij doet vanaf het kruis: “Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen.” Dit is de liefde op haar best.

We zullen de geweldige betekenis van Jezus’ gebed nooit ten volle vatten als we over het hoofd zien dat de tekst begint met het woord “en”. Het vers dat hieraan voorafgaat luidt: “Toen zij op de plaats kwamen die Schedel genoemd werd, kruisigden ze Hem daar, met de misdadigers, de één aan de rechter- en de ander aan de linkerzijde.” En Jezus zei: “Vader, vergeef het hun.” Toen – op het moment dat hij in de afgrond van kwellende doodsangst geworpen werd. Toen – op het moment dat de mens dieper dan ooit gezonken was. Toen – op het moment dat hij de meest oneervolle dood stierf. Toen – op het moment dat de verdorven handen van het schepsel het hadden gewaagd om de eniggeboren Zoon van de Schepper te kruisigen. Toen, op dat moment, zei Jezus: “Vader, vergeef het hun.” Na dat woord “en” had net zo goed iets anders kunnen volgen. Hij had kunnen zeggen: “Vader, reken met hen af” of “Vader, laat de machtige bliksemschichten van toorn op hen los en vernietig hen” of “Vader, open de sluisdeuren van de gerechtigheid en laat de overdonderende lawine van wraak hen bedelven”. Maar niets van dit alles kwam over zijn lippen. Ook al werd hij aan onbeschrijflijke doodsangst onderworpen, leed hij helse pijn, werd hij veracht en bespot, toch riep hij het uit: “Vader, vergeef het hun.”

Laten we kijken naar twee belangrijke lessen die we uit deze tekst kunnen halen.

I

Ten eerste is dit een prachtige weergave van Jezus’ vermogen om de daad bij het woord te voegen. Een van de grote tragedies van het leven is dat mensen maar zelden de kloof tussen hun praktijk en hun getuigenis, tussen hun doen en ...


Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen