Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets 1 Samuël 20:16,17

Negende zondag van de herfst

1 Samuël 20:16,17

Toen sloot Jonatan dit verbond met het huis van David: De Here zal het eisen van de hand van de vijanden van David. En Jonatan liet David opnieuw zweren bij zijn liefde voor hem, want hij had hem lief als zichzelf.

Schriftlezingen: 1 Samuël 20; Johannes 15:13-15 of een gedeelte van 1 Korintiërs 1:3.

Het eigene van de zondag

Algemeen: ook wel genoemd de tweede zondag van de Voleinding of de negende zondag van de herfst. Specifiek: tweede van drie diensten rond Davidverhalen. Zie verder de informatie bij zondag 8 november.

Uitleg

Het opschrift van het NBG luidt: ‘het verbond tussen David en Jonatan’. Toch ontbreekt in 20:16 (‘toen sloot Jonatan dit verbond met het huis van David’, NBG) het woordberith(verbond), in tegenstelling tot 18:3 en 20:8. Bovendien duidt de passage 18:1-4 eerder op een eenzijdige eed van vriendschappelijke trouw van Jonatan richting David dan op een tweezijdig verbond. De relatie tussen beide is hier asymmetrisch, omdat David nog de zwakkere partij is. Het verbond is hier in termen van de dogmatische discussies over de verbondstheologie ‘monopleurisch, te vergelijken met Gods verbond met Abraham (Gen. 15) of David (2 Sam. 7). Kutsch pleit voor vertalingen ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen