Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Genesis 11:9 - 3e zondag van Pasen

Zo komt het dat die stad Babel heet, want daar bracht de HEER verwarring in de taal die op de hele aarde gesproken werd, en van daar verspreidde hij de mensen over de hele aarde.

Genesis 11:9
Schriftlezing: Genesis 11:1-9
Thema: Werkelijke eenheid benut de verscheidenheid!
Alternatief thema: Met zegen én oordeel brengt God mensen bij zijn doel met hen

Zie ook

Het eigene van de zondag

Pasen zet de wereld op zijn kop: Wat zwak leek blijkt sterk te zijn en het grootste oordeel bevat de rijkste zegen. In de eerste hoofdstukken van Genesis gaat het om de grondtrekken van het mens-zijn en in hoofdstuk 11 bij de torenbouw van Babel tekent het zich al af: de 'sterkte' waarin de mens zijn kracht zoekt is in Gods ogen niet houdbaar, maar gelukkig ook: het oordeel dat deze verblinde mens treft, blijkt bij nader inzien een zegen!

Uitleg

Historische vragen

Om met de historische vragen te beginnen. In Genesis 10 lezen we al dat devolkerenzich over deaardehebben verspreid, nl. in vs. 5, 18 en 32. Ook lezen we al in vers 31 over verschillende talen. Dan begint hoofdstuk 11 met te vertellen dat de hele aarde één taal spraak en dat ten gevolge van de spraakverwarring de volken zich wel over de aarde moeten verspreiden. Om deze reden heeft Flavius Josephus inde Joodse Oudhedende volgorde van deze hoofdstukken omgedraaid. Maar weer moet gezegd dat de Bijbel wel historisch is, maar lang niet exact historisch en dat de geschiedenis verteld wordt om de les erin, de boodschap. Wat kan de bedoeling ervan zijn dat in deze beide hoofdstukken op hetzelfde verschijnsel, verspreiding, een zo verschillend licht ...
Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen