Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Ruth - een bijbels-theologische inleiding

Wie als geoefend bijbellezer het boekje Ruth leest, kan zich aan één gedachte maar moeilijk onttrekken: het gevoel van déjà vu. Een oude kinderloze vrouw, Noömi, die uit het buitenland komt en uiteindelijk als door een wonder (het is natuurlijk geen toeval) nog een kind krijgt van een onvruchtbaar lijkende schoondochter, Ruth. Het boekje mag Ruth heten, het gaat over Ruth maar om Noömi. Want het gaat om en over de voorfamilie van de grote koning, David.

De plaats van het boek in de Bijbel

Het boekje, beter: de feestrol Ruth staat in de christelijke canon na het boek Rechters/Richteren, in navolging van de Griekse vertaling, de Septuagint. Dat is logisch gezien de aanhef: ‘In de dagen dat de rechters richtten…’ En na Ruth gaat het over Samuël en wordt de aanzet tot het koningschap gegeven, waarop het slot van Ruth al preludeert.

Bij de woorden ‘In de tijd dat de rechters richtten’ moet bij ons een rood lichtje gaan branden: het boek Rechters vertelt immers wat voor puinhoop het in het land was. Vijanden plukten het land kaal, de stammen raakten met elkaar in een broederstrijd verwikkeld en er was geen koning die kon ingrijpen. Kortom: dit is geen neutrale aanhef. Hij geeft de bedding voor het vertrek van Elimelekh en zijn gezin. Wie verlaat er nou toch Betlehem?! Daar moet je wel een heel bijzondere reden voor hebben.

Maar in de Hebreeuwse Bijbel staat het boekje in het derde deel, de Geschriften, als eerste van de vijf feestrollen: Ruth (Wekenfeest / Pinksteren), Hooglied (Pesach ), Qohelet /Prediker (Soekot), Eekha / Klaagliederen (Tisha b’Av, Verwoesting ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen