Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Jaloezie, (na)ijver

Geloofstaal & cultuurtaal

Het woord 'naijver' wordt in modern Nederlands niet meer gebruikt. Het is vervangen door 'jaloezie'. Jaloers zijn en jaloezie hebben in de taal van alledag een overwegend negatieve waarde. Deze woorden liggen in de sfeer van 'iets niet gunnen aan een ander', 'iets willen hebben wat van een ander is'. Zij ademen de sfeer van concurrentiedrift, benepenheid, kleingeestigheid. Daarnaast spelen deze woorden nog wel een rol in de context van ontrouw, vreemdgaan en overspel. Zelfs dan draagt 'jaloersheid' nauwelijks een positieve betekenis. Het wordt geassocieerd met 'bezitterigheid' en 'iemand zijn vrijheid niet gunnen' (verontschuldigend: 'ach ja, ik ben een jaloers type').

In de dagelijks beoefende geloofstaal komen woorden uit deze woordgroep nauwelijks voor. Het zijn vooral termen die een rol spelen in min of meer vaste formuleringen, bijvoorbeeld in de lezing van de wet aan het begin van een gereformeerde kerkdienst ('de Here uw God is een naijverig God'). Ook in sommige archaïsche uitdrukkingen ('tale Kanaäns') komen deze termen nog voor ('de Heereis jaloers op Zijn eer'). Vermoedelijk is de verklaring van dit spaarzame voorkomen het feit dat deze woorden in het moderne Nederlands geen positieve betekenis hebben. Dat verhindert een veelvuldig gebruik in de geloofstaal.

Woorden

Aan het in Nederlandse bijbelvertalingen gebruikte woord 'naijver' of 'ijver' liggen in het Oude Testament de Hebreeuwse woorden qana en qina ten grondslag. In een klein aantal teksten vertaalt de NBG-51 dit woord ook wel met 'jaloersheid' (Gen. 30:1; Num. 5:14 enz.). Het heeft dan altijd betrekking op menselijke jaloezie. Wanneer het op God betrekking heeft, wordt in de gangbare vertalingen '(na)ijver' gebruikt. In het Grieks van ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen