Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Kind, zoon, dochter, volwassenheid

Geloofstaal & cultuurtaal

De verhouding tussen ouders en kinderen is in bijbelse tijden fundamenteel anders dan in de onze. Had de vader destijds het absolute gezag, in onze tijd is deze verhouding gedemocratiseerd en genivelleerd. Van een 'u', werden vader en moeder een 'jij', soms met de voornaam aangesproken. Tegenover het pluspunt van een toegenomen kameraadschap kan het minpunt van een ontkende verantwoordelijkheid staan. In elk geval roepen de familieverhoudingen van de bijbelse verhalen bevreemding bij moderne lezers op, zeker bij de jeugdige lezers. De vraag blijft intussen of ook moderne jongeren niet een duidelijk 'tegenover' nodig hebben en of de Bijbel hen daarbij helpen kan.

Woorden als 'kind' en vooral het er van afgeleide woord 'kinderlijk' hebben in het gewone spraakgebruik soms een negatieve ondertoon: kinderlijk gedrag, kinderachtig. De aan de bijbel ontleende uitdrukking 'worden als een kind' wordt dan ook nogal eens misverstaan als zou het een pleidooi voor onmondigheid zijn.

Het woord 'kind' heeft in de bijbel en de geloofsbeleving ook een overdrachtelijke betekenis: kind van God. Voor sommige christenen is het een prangende vraag: ben ik een kind van God?

Woorden

Het Hebreeuws heeft verschillende woorden voor 'kind'. De zuigeling is een olel, een jongen is eenjzlïd en een meisje eenjaldah. De woorden ben en bat staan voor 'zoon' en 'dochter'. De laatste twee woorden komen we in vele bijbelse namen tegen: Benjamin, Benha-dad, Batseba enzovoort. In het Aramees (ook een bijbelse taal) komen we voor 'zoon' het woord bar tegen, ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen