Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Man

Geloofstaal & cultuurtaal

Het woord 'man' lijkt een zeer eenvoudig woord, maar blijkt volgens het Nederlandse woordenboek een reeks betekenissen te hebben: mens in het algemeen, mens van het mannelijk geslacht, echtgenoot, leenman, bemanningslid of mannelijk dier. Ook fungeert het woord 'man' als beeld voor dapperheid, verantwoordelijkheid en volwassenheid. Hieruit blijkt welke invulling onze cultuur traditioneel geeft aan de rol van de man. In kerk- en geloofstaal zijn er geen speciale nadrukken of nieuwe betekenissen. Wel is een tendens vanuit de cultuur voelbaar om de eerste betekenis - mens in het algemeen -minder te gebruiken. Dit inclusief taalgebruik wordt door menigeen als vrouwonvriendelijk ervaren.

Woorden

In het Hebreeuws is iesjhet meest voorkomende woord voor 'man' of 'echtgenoot', terwijl zachar het normale bijvoeglijk naamwoord 'mannelijk' is. Daarnaast wordtbaäl gebruikt (heer of echtgenoot) en het meervoud metiem (mannen of mensen in het algemeen [Jes. 41:14]). De Hebreeuwse poëzie kent gever voor de jonge of krachtige man (2 Sam.23:1) en enosj voor stervelingen in het algemeen (Ps. 9:20).

In het Grieks is anèr het meest voorkomende woord voor 'man'. Daarnaast wordt arsèn gebruikt voor 'mannelijk' (Rom. 1:27; Gal. 3:28). Vaak wordt het woord anthroopos (mens) gebruikt, als er geen nadruk ligt op het geslacht van de persoon in ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen