Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Priester

Geloofstaal & cultuurtaal

In de cultuur duidt het begrip 'priester' religieuze functionarissen aan die dieper ingewijd zijn in hun godsdienst dan de gewone gelovigen en daardoor over specifieke kennis beschikken. Rooms-katholieke geestelijken worden meestal 'pastoor', maar ook wel 'priester' genoemd. Daarnaast komt het woord in verband met occulte stromingen voor: 'satanspriester', 'voodoo-priester'. Op zichzelf is het begrip 'priester' overigens neutraal.

In de geloofstaal wordt het begrip breder gebruikt. Karakteristiek voor de christelijke geloofstraditie is het spreken over het 'priesterschap van alle gelovigen'. Het werk van Christus wordt in de geloofsleer geordend onder de drie ambten van profeet, priester en koning.

Woorden

In het Hebreeuws wordt vrijwel uitsluitend het woord kohen gebruikt. De hogepriester is kohen gadol (lett.: de 'grote' priester). Op drie plaatsen (Hos. 10:5, Sef. 1:4, 2 Kon. 23:5) worden heidense priesters met een klaarblijkelijk negatief geladen woord als kemariem aangeduid.

In het Grieks wordt de priester aangeduid als hierens en de hogepriester als archierens.

Betekenis in context

Oude Testament

Tot het priesterschap worden alleen mensen met een bepaalde afstamming toegelaten

Het priesterschap is in Israël strikt beperkt tot een groep mensen van dezelfde afstamming: een deel van de stam Levi. Omdat deafstamming zo belangrijk is, vinden wij geslachtslijsten ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen