Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Zegen

Geloofstaal & cultuurtaal

Wie over 'zegen' en 'zegeningen' spreekt, bedoelt daarmee meestal iets positiefs. Dat kan heel algemeen zijn, als er bijvoorbeeld over de zegeningen van de medische wetenschap voor onze maatschappij wordt gesproken. Vooruitgang, welvaart en gunstige ontwikkelingen worden als een zegen bestempeld. Vaak wordt hiermee toch ook nog iets diepers aangeduid. Wanneer men iets als een 'zegen' ervaart, zit daar ook wel in dat men het positieve als een geschenk beleeft. Een gelovige zal hiermee aangeven dat het een geschenk is dat van God komt.

Een speciale betekenis krijgt de zegen dan ook wel in verband met de kerk. In de kerk wordt de zegen van God uitgesproken, bijvoorbeeld aan het eind van een kerkdienst. Aan het begin van een huwelijk gaan velen naar de kerk voor de huwelijksinzegening. Het begrip van de zegen wordt door menigeen daarbij op een eigen manier ingevuld. Wat de één als een zegen ervaart, hoeft voor een ander geen zegen te zijn. Er is een uitdrukking die dat apart onder woorden brengt: 'Je zult ermee gezegend wezen'.

Woorden

Het woord 'zegen' is een directe vertaling van het Hebreeuwse beracha (met het werkwoord barach) en het Griekse eulogia ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen