Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Handreiking Israelzondag 2019

thema: Wie ben je?

Als gemeente kunt u op allerlei manieren aandacht geven aan Israëlzondag. Op protestantsekerk.nl/israelzondag vindt u daarvoor allerlei tips. Daar vindt u ook meer informatie over de achtergrond van de Israëlzondag. Hier vindt u liturgisch materiaal om deze zondag vorm en inhoud te geven.

Het oecumenisch leesrooster wordt gevolgd, en wel de alternatieve lezing van 1 Samuël 24. Centrale vraag is ‘Wie ben je?’ Het gaat dus over je identiteit. Het bijbelgedeelte gaat over de wording van de gezalfde; naar welke stem luister je?

De liturgische suggesties en de preekschets zijn van de hand van Martin Snaterse, predikant in de Protestantse Gemeente Houten, in samenspraak met de plaatselijke commissie Kerk en Israël.

Liturgische suggesties

De kalender van de kerk geeft aan dat we in de herfsttijd zijn aangekomen. Deze zondag ligt ingebed tussen Rosj Hasjana (30 september en 1 oktober) en Jom Kippoer, 9 oktober. Het oecumenisch leesrooster biedt als lezingen Habakuk 3:1-3, 16-19, 2 Timoteüs 1:6-14 en Lucas 17:1-10. In deze handreiking volgen we het alternatieve spoor van 1 Samuel 24.

Zingen

Een goede gewoonte is de verbinding van onze liturgie met die van Israël te leggen in een psalm als aanvangslied. Vanouds is Psalm 119:31-34 (berijmd) de psalm van de zondag. Een alternatief is lied 119a ‘Uw woord omvat mijn leven’, uit Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk. Eventueel past als introïtus Psalm 67, met name vers 2: ‘De volken zullen U belijden, o God, U loven al ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen