Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets 1 Tessalonicenzen 4:14

1 Tessalonicenzen 4:14

Vierentwintigste zondag na Pinksteren

Want indien wij geloven dat Jezus gestorven en opgestaan is, zal God ook zo hen, die ontslapen zijn door Jezus wederbrengen met Hem. (NBG)

Schriftlezingen: Psalm 90:1-12; 1 Tessalonicenzen 4:13-18

Het eigene van de zondag

De laatste drie zondagen van het kerkelijk jaar staan in het teken van de eschatologie. Dan gaat het onder andere over de vragen van leven en dood. Wat hebben wij te verwachten als het einde van ons leven daar is? Daarover gaat het ook in ons tekstgedeelte.

Uitleg

Tessalonica, tegenwoordig Saloniki, was in de tijd van Paulus een grote havenplaats aan de Griekse oostkust. Het lag aan de Via Egnatia, een belangrijke weg, die de Adriatische met de Zwarte Zee over land verbond. Tessalonica was een belangrijk knooppunt in die dagen in het verkeer tussen oost en west.

Deze stad had Paulus met Sylvanus (Silas) en Timotheus, komend van Filippi, op zijn tweede zendingsreis bezocht en de verkondiging van het evangelie had er vruchten afgeworpen. Er was een christelijke gemeente ontstaan. De apostel heeft waarschijnlijk langer in de stad gearbeid dan uit Handelingen 17 blijkt. Daar lezen we (vs. 2) dat hij in de synagoge drie sabbatten achtereen met hen gedeelten uit de Schriften besprak. Maar zijn verblijf daar moet van langere duur zijn geweest. Een vertrouwensrelatie tussen Paulus en de gemeente, waarvan we lezen in (2:9-12,17,19vv.; 3:6) kan niet in zo korte tijd zijn ontstaan. De christenen uit Filippi hebben Paulus meer dan een keer ondersteuning ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen