Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets 2 Koningen 23:1-3 - Kerkdienst samen met mensen met een verstandelijke beperking

2 Koningen 23:1-3

De koning ontbood de oudsten van Juda en Jeruzalem. Met alle inwoners van Juda en Jeruzalem, de priesters en de profeten, kortom, de hele bevolking, van hoog tot laag, begaf hij zich naar de tempel van de Heer. Daar las hij hun de hele tekst voor van het verbondsboek dat in de tempel was gevonden. Staande op het podium bekrachtigde hij ten overstaan van de Heer het verbond. Hij zwoer dat hij de Heer zou volgen en zich geheel en al zou houden aan zijn geboden, voorschriften en bepalingen, om zo het verbond dat in deze boekrol was vastgelegd met hart en ziel na te leven. Heel het volk sloot zich hier bij aan.

Schriftlezing: 2 Koningen 22:1-13 en 23:1-33

Ontwikkelingen

In het noorden van ons land zijn in verschillende plaatsen werkgroepen actief, die zich bezighouden met het voorbereiden en organiseren van kerkdiensten samen met mensen met een verstandelijke beperking. Zo ook in de plaatsen Doezum en Leek. De diensten worden meestal voorbereid samen met een groepje bewoners van een van de woonvormen voor mensen met een verstandelijke beperking die er in deze regio zijn, en de voorganger.

In de loop van de jaren, ingegeven door de ontwikkelingen op dat gebied en de groeiende expertise rondom het participeren van mensen met een verstandelijke beperking in de kerk, heeft er een verschuiving plaatsgevonden in het denken over dergelijke diensten in het algemeen, en de plaats van de verstandelijk gehandicapte hierin in het bijzonder. Noemde men het ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen