Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Daniël 9:20,21

Daniël 9:20, 21

Vierentwintigste zondag na Pinksteren

Terwijl ik nog sprak en bad, en mijn zonde en de zonde van mijn volk Israël beleed, en mijn smeekbede omwille van de heilige berg van mijn God richtte tot de Heer, mijn God, terwijl ik mijn gebed nog uitsprak, vloog de man Gabriël, die ik eerder in het visioen had gezien, snel naar mij toe. Het was de tijd van het avondoffer.

Schriftlezing: Daniël 9

Het eigene van de zondag

Zie bij zondag 5 november. Op deze zondag gaat het specifiek om de verwachting voor Jeruzalem vanuit de gedachte dat de kerk deelt in de aan Israël geschonken toekomstverwachting. Thema is: de roep uit de diepte.

Uitleg

Daniël 9 begint met een korte historische situering (1-3), daarop volgt een uitvoerig gebed, een schuldbelijdenis (4-19), terwijl het laatste gedeelte een via Gabriël aan Daniël overgebrachte openbaring bevat als antwoord op zijn gebed (20-27). Met de ‘boeken’ (9:2) is vermoedelijk een op schrift gestelde gezaghebbende verzameling van profetieën bedoeld. De joodse ballingen hebben geleefd bij de Schriften die men in het leerhuis las. Daniël ontdekt dat de periode van zeventig jaar waar sprake van is in Jeremia 25:8-14 (vgl. ook 29:10) ten einde is. Het leidt Daniël niet tot passief afwachten noch tot allerlei speculaties, maar tot een indringend ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen