Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Ester 5:9

Ester 5:9

Laetare

Haman verliet het paleis die dag vrolijk en goedgehumeurd. Maar zodra hij in de Koningspoort Mordechai zag, die niet opstond en niet van ontzag voor hem beefde, werd hij woedend.

Schriftlezing: Ester 5:9-14

Het eigene van de zondag

Vanwege het halfvasten, halverwege de lijdensweken of de veertigdagentijd, valt er een roze licht door het venster van deze zondag. De tekst van het Laetare verwijst naar Jesaja 66:10, waar zij die treuren om Jeruzalem nu ook opgeroepen worden over haar te juichen. Het is een omslagpunt. Aan het verdriet zal een einde komen, de jubel is aanstaande.

Dit lichtpunt van hoop ontwaar ik bij dit schriftgedeelte uit het boekje Ester, dat gelezen wordt op Poerim, het feest dat de bevrijding uit de klauwen van de Jodenhater Haman viert.

Ergens in de veertigdagentijd vindt meestal óók het Poerimfeest plaats. Het is daarom de moeite waard eens te onderzoeken of er een verband aan te geven is tussen dit bevrijdingsfeest en de lijdenstijd. De paal die Haman opricht voor Mordechai, zal, zo weet de lezer, bestemd worden voor hemzelf. In de kuil, gegraven voor een ander, zal hij zelf vallen. Daarom verwekt de oprichting ervan al een beetje ‘voorpret’.

Zoals op deze lijdenszondag de overwinning ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen