Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Handelingen 2:4 - Pinksteren

Zondag 24 mei 2015 - Pinksteren

Handelingen 2:4

(…) en allen werden vervuld van de heilige Geest en begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen, zoals hun door de Geest werd ingegeven.

Schriftlezing: Handelingen 2:1-12

Het eigene van de zondag

Pinksteren is het derde grote feest in de christelijke traditie en behoeft niet veel uitleg. Pinksteren is het feest van de Geest en geldt als het begin van de christelijke gemeenschap. Ondanks zijn betekenis is Pinksteren minder in het algemene bewustzijn verankerd dan Pasen en Kerst. Dit biedt ruimte voor een eigentijdse, feestelijke invulling.

Uitleg

Handelingen 2 is één samenhangend verhaal dat vertelt hoe de volgelingen van Jezus na diens overlijden voor het eerst in het openbaar durfden op te treden en 'Gods grote daden' durfden te verkondigen. Mensen werden overtuigd en gedoopt en begonnen in een gemeenschap samen te leven. Het hele hoofdstuk is erg lang voor een schriftlezing. Daarom stel ik voor de traditionele Pinksterlezing die van de bemoediging door de Geest bericht, aan te houden en met de vraag van de omstaanders 'Wat heeft dit toch te betekenen?' ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen