Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Hebreeën 2:14,15 - Kerst

Hebreeën 2:14,15

Kerstmorgen

Omdat die kinderen mensen zijn van vlees en bloed, is de Zoon een mens geworden als zij om door zijn dood definitief af te rekenen met de heerser over de dood, de duivel, en zo allen te bevrijden die slaaf waren van hun levenslange angst voor de dood.

Schriftlezing: Hebreeën 2:10-18

Het eigene van de zondag

Anders dan in de kerstnachtdienst komt op de kerstmorgen hoofdzakelijk de vierende en luisterende gemeente bij elkaar. Er is dan plaats voor een verkondiging, waarin de heilsbetekenis van de incarnatie grondig kan worden overdacht.

Uitleg

Twee dingen wil de auteur onder de aandacht van de gemeente brengen: 1. de Zoon is waarachtig mens geworden, 2. zijn weg van menswording, lijden en dood heeft rijke heilsbetekenis: bevrijding van dood en duivel (vs. 14v.) en verzoening voor de zonden (vs. 17). Die twee weldaden staan niet los van elkaar, maar ze vallen ook niet samen. Op de eerste gaat de schrijver in onze tekst expliciet in. Deze is een nadere explicatie van vers 9.

Vers 14. Het ‘omdat’ (epei,een geliefd woord van de schrijver) aan het begin laat het betogende karakter duidelijk uitkomen. Over ‘die kinderen’ (ta ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen