Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Hebreeën 4:12-13

Hebreeën 4:12-13

‘Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden. Niets van wat geschapen is blijft voor hem verborgen, alles is onverhuld en volkomen zichtbaar voor de ogen van hem aan wie wij rekenschap moeten afleggen’.

Schriftlezing: Hebreeën 4:1-16

Het eigene van de zondag

De gemeente is een schepping van het Woord. Zij leeft uit het Woord. Rond het Woord komt de gemeente samen in de eredienst en met dat Woord werkt zij in en vanuit de kerk. In allerlei ‘gemeentewerken’ speelt dat Woord op de een of andere manier een rol. Het tekstwoord uit Hebreeën 4 bepaalt ons bij de levende en krachtige werking van het woord van God.

Uitleg

De verzen 12 en 13 van Hebreeën 4 bevatten een in verheven taal gegoten formulering van de krachtige werking van het woord van God. Dit Woord kwam in het voorafgaande meerdere malen ter sprake. Reeds in de eerste twee verzen van hoofdstuk 1 heeft de auteur het over het veelkleurige en veelvuldige spreken van God tot de voorouders door de profeten en over Gods spreken door zijn Zoon in het laatst der dagen. Hebreeën 1:1-2 en 4:12-13 omramen zodoende het eerste grote hoofddeel van de brief, waarin hij verscheidene keren uit de Schriften citeert, met name uit het boek van de Psalmen. De Schriften zijn voor hem niet ‘oude boeken’, maar laten de actuele stem van God horen. Het door de auteur meer dan eens aangehaalde citaat uit Psalm 95: ‘Horen jullie vandaag zijn stem’ (3:7, 15; 4:7) typeert ook zijn schriftvisie.

Hebreeën 4:12-13 vormt tevens het ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen