Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Jeremia 45:5c

Jeremia 45:5c

Palmarum

Maar jou laat ik je leven behouden, waar je ook naartoe gaat.’

Schriftlezing: Jeremia 36:1-7 en Jeremia 45

Het eigene van de zondag

Zondag Palmarum is nog steeds in veel gemeenten de zondag waarop openlijk belijdenis van het geloof wordt afgelegd. In andere gemeenten is dit om inhoudelijke redenen verlegd naar een zondag na Pasen of de pinksterzondag. Ook hier geldt dat elk nadeel zijn voordeel heeft. Het heel instructief werken nieuwe belijders van het geloof meteen op te nemen onder de volgelingen van Jezus op weg naar het kruis. Pasen komt als goddelijke verrassing van de andere kant.

Uitleg

De profetie van Jeremia aan Baruch (voor het boek Barnek onder de deutero-canonieke boeken in een aantal uitgaven van de NBV geldt hetzelfde als voor de Brief van Jeremia, zie vorige schets) vormt in de Septuagint (LXX 51:31-35) de oorspronkelijke afsluiting van het manuscript. De situatie waaraan gerefereerd wordt sluit niet chronologisch aan bij hoofdstuk 44, maar bij 36. Volgens Van Selms heeft Baruch bewust zijn geschrift ‘woorden van Jeremia’ afgesloten met deze aan hem persoonlijk gerichte profetie. Als een soort belijdende handtekening van de auteur.

Wie is Baruch? Baruch, de ‘gezegende’, moet in Jeruzalem een vooraanstaand man geweest zijn met schitterende vooruitzichten als bestuurder. In 32:16 laat hij zich echter door Jeremia committeren ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen