Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Johannes 8:32

En de waarheid zal u bevrijden.

Johannes 8: 32b

Schriftlezing Johannes 8: 24-36. Preektekst Johannes 8: 31-32.

Het eigene van de zondag

Johannes heeft niet de verheerlijking op de berg , die in de traditie van het kerkelijk jaar de overgang markeert tussen de lijdensweken of veertigdagentijd en wat daaraan voorafging of -gaat. Veel stof uit dit evangelie past dus net zo goed op zondagen vóór als in deze periode.

Uitleg

Onze wereld heeft de mond vol van vrijheid, maar wat zegt Jezus erover? – Wij (de gemeente) kennen uit dit evangelie vooral mooie teksten, zoals de broodvermenigvuldiging, de niet-veroordeling van de overspelige vrouw en de ‘Ik ben’-woorden. Maar lopen we het evangelie door, dan treft de rode draad van conflict. Het doet pijn. Is Jezus misschien te scherp tegen zijn hoorders? Vindt er wel een echte gedachtewisseling plaats? Kunnen wij, die zo graag verbinding willen en beschaafde omgangsvormen in het debat, deze scherpte nog meemaken?

Hfdst. 8 vormt de climax van een episode van conflict die met 5: 18 begint (Ridderbos). Dat conflict is al in Johannes 1: 10v ingeleid en loopt uit op de kruisiging. Zo is dit hele evangelie een boodschap van het kruis. Waarom moest Jezus sterven?

De twistgesprekken zijn al een tijd aan de gang en er zijn al zware stukken verzet. Opvallend is het herhaalde ‘u zult sterven in uw ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen