Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Lucas 2:10 - Kerstnacht

En de engel sprak tot hen: ‘Wees niet bang’.

Schriftlezing: Lucas 2:1-21

Het eigene van dit moment

Het heeft goede zin om bij uitstek in de kerstnacht het klassieke evangelie volgens Lucas te lezen en wel het overbekende hoofdstuk 2:1- 21. Dit heeft meer dan alleen nostalgische waarde. Te verwachten valt dat de gemeente gezelschap krijgt van meer of minder ‘vreemdelingen in Jeruzalem’ die zich ook oriënteren aan andere dan alleen de bijbelse verhalen. Bij uitstek de evangelist Lucas probeert een brug te slaan tussen zijn ‘heidense’, hellenistische gehoor en zijn gemeente.

Context van Lucas 2

In dit hoofdstuk slaat Lucas op twee momenten zeer nadrukkelijk een brug tussen zijn hellenistische gehoor en zijn gemeente. Het eerste moment is als hij keizer Augustus laat figureren in zijn verhaal en het tweede als hij de herders introduceert.

Waarom stelt Lucas zo nadrukkelijk vast dat zijn verhaal ‘geschiedt’ in de dagen van keizer Augustus? Door de eeuwen heen is deze mededeling veelal begrepen als een ordinaire tijdsaanduiding. Het vervolg is voorspelbaar. Wijzeren dan wij gingen op zoek naar de mogelijkheid van een volkstelling onder het regime van ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen