Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Marcus 7:34 - Kerkdienst met (slecht)horende en dove mensen

Marcus 7:34

Hij sloeg zijn blik op naar de hemel, zuchtte diep en zei tegen hem:
‘Effata!’, wat betekent: ‘Ga open!’

Schriftlezing: Marcus 7:31-37

Klanktaal en gebarentaal

Nederland telt ongeveer dertienduizend mensen die helemaal niets kunnen horen. Zij zijn of doof geboren (er zijn ongeveer honderd doofgeborenen per jaar) of op latere leeftijd doof geworden. Wie op latere leeftijd doof wordt, heeft in de periode daarvoor in meer of mindere mate een gesproken taal kunnen verwerven. De meeste mensen ontmoeten ‘taal’ immers in de vorm van klanken die je kunt vóórtbrengen of horen. Wie echter doof geboren wordt, heeft ten aanzien daarvan met een ernstige beperking te maken.

Om toch iets van die gesproken taal ‘op te vangen’ was - tot een jaar of twintig geleden - vrijwel de enige optie voor een doofgeborene in Nederland het leren van ‘spraakafzien’ (vroeger heette dat ‘liplezen’). Een inzicht dat de laatste decennia echter meer en meer doorbreekt is, dat ‘taal’ ook plaats kan vinden in lichaamsgebaren die je kunt maken en kunt zien. Zoals voor horende mensen het verwerven en gebruiken van een klanktaal de natuurlijke weg is om taal te verwerven en te gebruiken, zo is voor doofgeborenen het verwerven en gebruiken van een gebarentaal de natuurlijke weg. Voor slechthorende of later doof geworden mensen is dat meestal een combinatie van beide. Naast klanktaal en gebarentaal is er ook de geschreven taal. Maar dat is geen aparte taal. Dat is een code waarin een gesproken taal of een gebarentaal wordt opgeslagen en bewaard.

De groep slechthorenden en doven bestaat tegenwoordig meer en meer uit mensen die allereerst in de gebarentaal een eigen taaluiting hebben, maar daarnaast soms goed, maar meestal niet zo heel erg goed, met een gesproken taal en de bijbehorende geschreven taal uit de voeten kunnen. ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen