Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Openbaring 2:3

Openbaring 2:3

Achtste zondag na Pinksteren

Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze...

Schriftlezing: Openbaring 2:1-7

Het eigene van de zondag

Zomertijd: velen komen en gaan. Het is geen tijd voor een onderling samenhangende reeks kerkdiensten. De afzonderlijke zeven brieven aan de gemeenten in Asia, waarvan we er drie bespreken, kunnen zowel samenhangend in een reeks als afzonderlijk worden behandeld en aangehoord. Dus zowel geschikt voor de thuisgebleven, wekelijkse kerkganger als voor de toevallige zomergast, of voor iemand die net thuisgekomen is en er midden in valt. Misschien zijn sommigen wel ooit op vakantie geweest in dit deel van het huidige Turkije, dat nu West-Anatolië heet. Even vragen aan de kerkgangers, is dat een idee…?

Uitleg

Een brief is een geheel apart genre. Deze brieven in de eerste hoofdstukken van Openbaring zijn dat zeker. Zij vormen de enige in de bijbelse brieven waarvan alles duidelijk is: de schrijver: Johannes; de plaats: het eiland Patmos; de geadresseerden: geografisch exact te lokaliseren plaatsen in Asia, ze bestaan allemaal nog steeds.

Waarom een brief? Omdat de opgestane Heer Jezus zich via zijn apostel Johannes in visionaire toestand richt tot zijn gemeenten. De situatie in hoofdstuk 1, voorafgaand aan onze perikoop, zal zeker de ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen