Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Openbaring 5:5-7 - Beloken Pasen

Zondag na Pasen (Quasimodo geniti, beloken Pasen)

Toen zei een van de oudsten tegen mij: ‘Wees niet verdrietig. Want de Leeuw uit de stam Juda, de telg van David, heeft de overwinning behaald, en daarom mag hij de boekrol met de zeven zegels openen. Midden voor de troon, tussen de vier wezens zag ik een Lam staan. Het zag er uit alsof het geslacht was en hat zeven horens en zeven ogen; dat zijn de zeven geesten van God die over de hele wereld zijn uitgestuurd. Het Lam ging naar degene die op de troon zat en ontving de boekrol uit zijn rechterhand.

Openbaring 5:5-7

Schriftlezing: Openbaring 5

Zie ook

Het eigene van de zondag

Op de zondag na Pasen blijkt dat één zondag niet genoeg is om het wonder van de opstanding te vieren. Het vraagt om wekelijkse herhaling. Juist de eerste zondagen na Pasen is de herinnering aan het Paasevangelie nog sterk.

De vijftig dagen na Pasen zijn de oudste periode in het liturgisch jaar. In de eerste eeuwen werd er zeven weken de tijd genomen om de opstanding van Christus te vieren. Pas later kwamen veertigdagentijd, epifaniëntijd, kerst en tenslotte advent.

De eerste zondag na Pasen is de afsluiting van de Paasweek. In de eerste eeuwen droegen de pasgedoopten tot en met deze zondag hun witte doopkleed. Vandaar de naam Quasimodo geniti (Als pasgeboren kinderen) uit 1 Petrus 2:2.

In 2019 sluit ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen