Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Psalm 68:25,26 - Pinksteren

Psalm 68:25, 26

Pinksteren

Een schouwspel is uw stoet, o God, de stoet van mijn God, mijn koning, naar zijn heiligdom: voorop zangers, daarachter snarenspelers, omstuwd door meisjes met tamboerijnen.

Schriftlezing: Psalm 68

Het eigene van de zondag

Pinksteren is voor menigeen een toeristisch aantrekkelijk weekend geworden. Voor wie zich betrokken weet bij de kring rond de Messias is het een bijzonder feest: uit Sion verschijnt God, glanzend en luisterrijk. Het komt tot een universele doorbraak in de dienst aan God. Met Pinksteren komt de allesoverwinnende liefde Gods voor de wereld aan het licht. Wanneer enkelingen, groepen en gemeenten zich daardoor laten inspireren wordt Pinksteren concreet.

Uitleg

    Psalm 68 geldt in de kerkelijke traditie als dé pinksterpsalm. Volgens Bamard is het een ‘woest, onstuimig en opstandig lied’. Juist door deze psalm klinkt op de achtergrond de berg Sinaï mee op dit feest van de Geest. Deze psalm wekt de herinnering aan de tocht door de woestijn, het ontzagwekkende spreken uit de wolk, de verbondssluiting, het schijnen van het gelaat van Mozes als hij de berg afkomt, de stoet met de ark. We kunnen de verzamelde mannen en vrouwen op de pinkstermorgen in Jeruzalem, met het licht dat glanst om hen heen, het vuur dat danst op hun hoofden, dan ook niet meer zien zonder achter hen Mozes te ontwaren. Maar ook Elia schiet ons dankzij deze psalm te binnen, en dan vooral zijn reis ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen