Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Romeinen 8:15 - Pinksteren

Romeinen 8:15

Pinksteren

U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn, en om Hem te kunnen aanroepen met ‘Abba, Vader’.

Schriftlezing: Romeinen 8:12-17

Het eigene van de zondag

Het Pinksterfeest, de vijftigste dag na Pasen, getuigt van een overvloed aan Geestkracht; een kracht die angsten doet overwinnen doordat de Geest Zelf meehelpt om de Vader biddend te blijven aanroepen vanuit de geschonken genade Gods kinderen te mogen zijn. Geen weeskinderen meer, maar aangenomen als kind, geadopteerd, mogen wij in de verhouding staan van kind tot Vader. Deze bevrijde kinderen mogen ieder voor zich ervaren dat Gods belofte werkelijkheid is. Dat verlossing doorwerkt in de heiliging, dat de Geest ons helpt Hem in ons te laten werken.

Uitleg

Als slaven, letterlijk ‘een geest van slavernij’. Het verwijst naar de wettische kant waarin (religieuze) waarden hun kwaliteit verloren hebben, maar alleen uit plichtsbesef of angst voor straf worden gerespecteerd.

Opnieuw geeft aan dat die periode heel recent en levend is geweest; dat het een existentieel menselijk tekort is dingen te doen omdat een goddelijke wet zegt dat het moet, en men uit angst voor repercussies gehoorzaamt. De Geest van God leert daardoorheen te blazen.

Gods kinderen. Elk leven mag worden gezien als door God geschapen leven en in die zin is devoot gesproken elk mensenkind ‘kind van God’. Maar hier ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen