Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Preekschets Romeinen 8:27

…maar de Geest zelf pleit voor ons met woordloze zuchten.
Romeinen 8:27b


Schriftlezing: Romeinen 8: 12 – 27
Thema: Zuchtend bidden of biddend zuchten

Bidden is hard werken. Elke christen weet in principe hoe belangrijk het is, maar ook dat de praktijk weerbarstig is. Vaak komt het er niet van. Zuchtend proberen we te bidden. Maar langer dan vijf minuten houden we het niet vol. Wat leren we in Romeinen 8 over gebed?

Notities bij de tekst

Romeinen 8 is een van de mooiste hoofdstukken in de Bijbel. Paulus zingt in dit hoofdstuk over het leven door de Geest en over het feit dat we kinderen van God mogen zijn. Laten we de tekst wat nader bekijken.

Vers 12,13: Broeders en zusters, we hoeven ons niet langer te laten leiden door onze eigen wil. Als u dat wel doet, zult u zeker sterven. Als u echter uw zondige wil doodt door de Geest, zult u leven.

Hier stelt Paulus de vraag: waar laat je je door leiden? Door je eigen wil of door de Geest. In het Grieks is er de tegenstelling tussen ‘vlees’ en ‘Geest’, sarx of pneuma.

‘Vlees’ staat daarbij voor de eigen, zondige wil, die ons voert naar de dood. Het gaat erom dat we in de kracht van de Geest die zondige wil overwinnen. Want de Geest geeft leven.

De Bijbel in eenvoudige taal schrijft het als volgt: ‘Vrienden, wij mogen ons niet langer laten leiden door onze slechte verlangens. Want wie luistert naar zijn slechte verlangens, eindigt in de eeuwige dood. Maar wie dankzij de Geest een eind maakt aan zijn slechte gedrag, die zal voor eeuwig leven'.

Vers 14: Allen die door de Geest van God worden geleid, zijn kinderen van God.

Wie zo door de Geest van God geleid wordt mag weten (zekerheid!) een kind van God te zijn. Elders in de Bijbel (bijvoorbeeld in Johannes 3) wordt het beeld gebruikt van het ‘opnieuw geboren worden’: God is nu je Vader en jij bent zijn kind!

In het Grieks staat niet het woord ‘kinderen’ maar het woord ‘zonen’ (huios). In een tijd van emancipatie geeft dat woord verwarring. Toch is dat woord beter. Want het gaat erom, dat God ons adopteert, doordat wij ‘in Christus’ zijn: Hij heeft ...

Log in of registreer gratis om verder te lezen.

Om verder te gaan heb je een account nodig.
Met een account heb je direct een maand gratis toegang, zonder verplichtingen.

Ik wil een account aanmaken

Met een account heb je direct een maand gratis toegang tot honderden preekschetsen, artikelen en nog veel meer.

Account aanmaken

Ik heb al een account

Heb je al een abonnement?
Log dan hieronder in.

Inloggen